Verschillende soorten zalm
Omdat we bij Neerlandia verschillende soorten zalm verkopen willen we in deze blog uitleggen wat de verschillen zijn. Van de Atlantische zalm tot de pacifische zalm. Waarom is de ene zalm smaakvoller als de andere? En wat maakt de zalm uniek? Op deze vragen krijg je antwoord en nog meer.
Atlantische zalm in oceaanfase en paaifase
Er is één soort Atlantische zalm, die je kan onderverdelen in verschillende soorten. Deze zalm draagt vaak de naam waar ze gevangen of gekweekt worden. Tussen deze soorten zitten maar kleine verschillen, die vooral met de smaak en vorm te maken hebben. Tussen de Schotse en Noorse zalm zijn wel duidelijke verschillen zoals kwaliteit, vetpercentage en vorm. Zie voor meer informatie deze blog
Het voornaamste verschil tussen Atlantische zalm en Pacifische zalm komt door het paaiproces. De Atlantische zalm trekt als ze genoeg vetweefsel hebben opgebouwd terug naar hun geboorteplek. Dit gebeurt in de late lente. Hoelang de opgroeifase is hangt af van de energie, die nodig is voor de paaitrek, die vaak diep de rivierstelsels ingaan. Deze tochten zijn zwaar en soms vol hindernissen. De rivieren zijn vaak zoetwater. Hierin worden de larven geboren en leven ze de eerste periode. Als de zalm groot genoeg is trekken ze naar de oceaan om de cyclus te herhalen en aan het zoute water te wennen. De volwassen zalm trekt na het paaiseizoen in grote hoeveelheden terug naar de Atlantische oceaan.
Pacifische zalm:
Er zijn zeven verschillende soorten zalm in de Pacifische oceaan. Vijf komen voornamelijk voor in Noord-Amerikaanse wateren. Dit zijn de chinook, coho, chum, sockeye, en pink. De andere twee masu en amago komen voor bij Azië.
Chinookzalm en Koningszalm in oceaanfase en paaifase
De chinook zalm (koningszalm) is de grootste zalmsoort in de pacifische oceaan. Deze zalm is te herkennen aan zijn aparte bek. Naar verluid is dit de meest smaakvolle zalm omdat deze een hoog vetpercentage heeft. De smaak wordt als romig en rijk omschreven. Door het hoge natuurlijke vetpercentage is dit voor de mens ook een hele gezonde optie door de OMEGA-3. De kleur van de filet is rood-orange met soms grijze tonen. Als ze de paaiperiode ingaan zwemt deze zalm vele kilometers opwaarts. Na het paaien sterft de zalm. Dit gebeurt in de late lente tot vroege herfst.
Coho zalm in oceaanfase en paaifase
De Coho zalm of zilver zalm zoals deze soort ook genoemd wordt is een kleine zalm in vergelijking bij de andere soorten. De zalm is normaal zilverkleurig, maar verkleurd rood bij het emigreren voor het paaiseizoen. Na het paaien kan deze zalm niet meer geconsumeerd worden in tegenstelling tot andere zalm soorten. Deze zalm heeft een milde smaak met een normaal vetpercentage. De zalm filet is diep rood.
Sockeye Zalm in oceaanfase en paaifase
Sockeye zalm of rode zalm genaamd is normaal grijs tot blauw van kleur, maar kleurt rood in de paaifase. Echter zul je nooit een rood gekleurde zalm kunnen kopen omdat de zalm gevangen wordt voor het paaiseizoen in verband met de smaak. De zalm wordt vaak wild gevangen omdat ze niet geschikt zijn voor het kweken. De smaak word omschreven als vol, robuust en vissig. De filet is rood kleurig. Na de chinook zalm is de sockeye zalm het vettigst en daarom ook smaakvoller en iets gezonder.
Gekweekte vs wild gevangen zalm?
Omdat de vraag de afgelopen jaren flink is toegenomen naar zalm is het lastiger om wilde zalm te kopen. Ook is deze zalm vaak minder smaakvol. Bij het kweken wordt de zalm gevoerd met speciale korrels waardoor ze een hoger vetpercentage krijgen. Zoals al eerder uitgelegd krijgt de zalm hier de meeste smaak door.
Vragen over onze zalmproducten?
Onder onze speciale brand Nordia Signature worden de hoogste eisen aan onze zalmproducten gesteld. Neerlandia Urk werkt alleen samen met zalm kwekerijen, die ook voor duurzaamheid en kwaliteit staan. Neerlandia Urk wil meegaan met de nieuwste ontwikkelingen op kweekgebied zodat de zalm op een steeds milieuvriendelijkere manier gekweekt en verwerkt wordt. Alleen als we aan onszelf hoge eisen blijven stellen voldoen we aan onze eigen kernwaarden.
Neem contact op
Neem voor meer informatie contact op met ons sales team