Over Neerlandia Urk

Neerlandia Urk is al meer dan 50 jaar één van de toonaangevende visverwerkende bedrijven op Urk, het grootste viscentrum van Europa. Ons familiebedrijf telt meer dan 150 werknemers, die toegewijd zijn aan het leveren en verwerken van vis volgens de strengste eisen op gebied van hygiëne en voedselveiligheid.  Wij leveren vis van de hoogste kwaliteit aan internationale cash & carry groothandels, foodservices, supermarkten en viswinkels.

Neerlandia Urk onderscheidt zich van andere spelers op de internationale markt voor Noordzeevis, Atlantische vis en zalmproducten door vertrouwen centraal te stellen. Met dank aan onze jarenlange ervaring en stabiele relaties bent u bij ons aan het juiste adres voor een professionele leverancier. Om onze kwaliteitsbelofte te onderstrepen werkt Neerlandia Urk volgens de meest stringente certificeringsnormen en beschikken we onder andere over IFS higher level-, MSC- en ASC- certificering.

Onze kernwaarden zijn duurzaam, transparant, kwaliteit, maatschappelijk betrokken, flexibel en trots. Hoe geven wij inhoud aan deze waarden in onze bedrijfsvoering?

Duurzaam

Neerlandia Urk ondersteunt initiatieven op het gebied van duurzaam beheer van de visgronden.

Transparant

Onze klanten worden op een open manier continu geïnformeerd over leveringsmogelijkheden en marktontwikkelingen.

Kwaliteit

Neerlandia Urk staat voor continuïteit in kwaliteit en laadt dat door dagelijkse inkoop van verse vis en een optimaal modern verwerkingsproces.

Maatschappelijk betrokken

Neerlandia Urk is een gastvrij bedrijf en deelt graag kennis om bij te dragen aan gunstige maatschappelijke ontwikkelingen.

Flexibel

Neerlandia Urk staat voor continuïteit in kwaliteit en laadt dat door dagelijkse inkoop van verse vis en een optimaal modern verwerkingsproces.

Trots

Samen met ons team van collega’s en onze trouwe klantenkring zijn we bij Neerlandia Urk trots op ons bedrijf en onze verworven positie.

5000 m2 PRODUCTIE

95 % EXPORT

Platvis

Zalm

Nederlandse LOCatie

Eigen Schip Z300

16.000 TON PRODUCTIE VOLUME PER JAAR

Duurzaamheid

Neerlandia Urk heeft kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In de afgelopen decennia waren we structureel voorloper in de visindustrie met ons streven naar het leveren van duurzame vis. Van het MSC-certificaat (behaald in 2008), tot het certificaat Biologische Productie Nederland (2009) tot aan het certificeringsprogramma Aqua Gap (2010) en het ASC-certificaat.

Inmiddels importeert en exporteert Neerlandia Urk volgens de hoogste kwaliteits- en duurzaamheidsnormen (waaronder IFS higher level, BRC A en BIO). Daarnaast participeert Neerlandia Urk ook in een eigen vloot, met de kotter Z300 ‘Sola Gratia’. Met dit schip worden verschillende vormen van duurzame visserij beoefent, flyshooting in de winter en twinriggen in de zomerperiode.

Twinriggen is een vorm van visserij waarbij vooral gevist wordt op platvis (schol, tarbot, schar en tong). Met twinriggen wordt substantieel minder brandstof verbruikt dan met de traditionele boomkorvisserij. De Z300 is in de zomerperiode normaal gesproken veel op de Doggerbank op de Noordzee te vinden.

Flyshootvisserij is een vorm van visserij waarbij er achter het schip wordt gevist met lijnen, met daaraan een net. De Z300 vist met de flyshootmethode op pijlinktvis, mul, zeekat, rode poon en wijting in het Kanaal.

Neerlandia Urk kiest bewust voor duurzaamheid, vanwege onze liefde voor vis en de visserij. Wij willen de visserij op de Noordzee voor nu én voor komende generaties behouden. Wij blijven daarom voortdurend streven naar de beste keuzes voor onze vis én onze planeet.

Geschiedenis

1972

De broers Herman en Albert Romkes starten met de verwerking en handel in Noordzeevis met twaalf fileerders. De vis werd toen nog gekoeld in de Urker visafslag. Door hun talenkennis weten ze een klantenkring op te bouwen in Frankrijk, Italië en Engeland.

1974

Neerlandia Urk staat aan de wieg van de ontwikkeling van de Urker vishandel en verwerking van Noordzeevis. Het bedrijf groeit gestaag en in 1974 wordt een nieuw pand betrokken op het toen nog maagdelijke Urker industrieterrein.

1985

In de jaren tachtig maakt het bedrijf de sterkste groei door als het gaat om toename van handel en werknemers. Het pand aan het Stortemelk wordt te klein voor de verwerking en logistiek en er worden nieuwbouwplannen gemaakt.

1998

Na de verhuizing van de visafslag van de haven naar het industrieterrein koopt Neerlandia Urk de naastgelegen kavel. In 2000 verhuist Neerlandia Urk met haar 45 medewerkers naar een hypermodern pand met een optimale logistiek dat voldoet aan de strengste eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.

2012

Neerlandia Urk participeert in een eigen vloot, met de kotter Z300 ‘Sola Gratia’. Met dit schip worden verschillende vormen van duurzame visserij beoefend, flyshooting in de winter en twinriggen in de zomerperiode.

2022

De nieuwe generatie staat nu aan het roer van het familiebedrijf. Neerlandia Urk is een complete leverancier van visproducten: van het beste uit de Noordzee en Atlantische vis tot aan een breed assortiment zalm. Jaarlijks wordt meer dan 16.000 ton vis verwerkt in de 5.000 m2 productieruimte. Neerlandia Urk beschikt over een eigen koel- en vriesopslag, wat onze klanten zekerheid en flexibiliteit biedt.