Zalm staart

Rauwe of gerookte zalm – is het wel gezond?

Het is algemeen bekend dat zalm gezond is en volgens het Voedingscentrum past in een gezond voedingspatroon. In zalm zitten gezonde vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Maar gelden deze gezondheidsvoordelen ook voor rauwe zalm? En hoe zit dat met gerookte zalm?

Wat is gerookte vis?

Zalm wordt vooral gerookt geconsumeer. Het is erg populair en kan veelzijdig toegepast worden in gerechten. Niet alleen zalm, maar ook makreel en paling worden vaak gerookt. De vis wordt voor conserving gezouten en gerookte vis bevat daarom relatief veel zout.

Hoe wordt zalm gerookt?

Er zijn verschillende methoden om vis te roken; warm roken en koud roken.
Warm roken: Om zalm warm te roken wordt de verse zalm eerst anderhalf uur gedroogd in de rookoven op een houtvuur. Rook wordt gecreëerd door het vuur met zaagsel te bedekken. De zalm wordt vervolgens een uur gerookt op een temperatuur van 80 tot 100 graden.
Koud roken: Bij het koud roken van zalm wordt de vis eerst gepekeld. Vervolgens wordt de zalm urenlang gerookt op een lage temperatuur.

Kan het eten van gerookte zalm gevaarlijk zijn?

Gerookte zalm wordt dus vaak een nacht lang bedekt met zout. Dit trekt in de vis en het overtollige zout wordt er daarna weer afgespoeld. In een stuk van 100 gram zit meer dan 2,5 gram zout. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen met de bloeddruk verlagen. Teveel zout eten kan leiden tot verhoogde bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. Eet gerookte zalm dus met mate, net als andere zoute voedingsmiddelen. Vis mag je wekelijks zo vaak eten als je wilt, maar gerookte vis dus niet te vaak.

Waarom wordt het zout toegevoegd aan gerookte vis?

Door de vis te zouten voordat deze wordt gerookt, behoud de vis zijn vetgehalte en textuur, maar verliest het vocht. Dit zorgt voor een mooi roze zalm als resultaat, met veel smaak en compacte textuur. Zonder het zouten van gerookte vis zou het zijn vocht behouden en zou er minder smaak aan de vis zitten.

Vis zelf op smaak brengen

Zalm is op zichzelf al rijk van smaak en heeft geen zout nodig. Door in gerechten crème fraîche of zure room bij verse zalm, wilde zalm of biologische zalm te gebruiken, met specerijen (als een klein beetje zout en peper) maak je zelf de lekkerste gerechten.

Kan het eten van rauwe zalm gevaarlijk zijn?

Vis kan worden besmet met salmonella of listeria. De ziekteverwekkers kun je niet zien en ook niet ruiken of proeven. Een goede vishandel of webshop zal zalm aanbieden die van goede kwaliteit is en dus niet besmet is. Let dus op waar je de vis koopt.

Bevat zalm zware metalen?

Zwarte metalen zoals kwik en lood zijn schadelijke stoffen voor ons lichaam. Sommige vissoorten kunnen deze stoffen bevatten. Zalm zwemt niet dicht bij de bodem en bevat daarom ook geen zware metalen.

Wanneer kun je zalm wel rauw eten?

Als je rauwe zalm wilt eten, zorg dan dat het vers is. Verse vis stinkt niet. Het heeft natuurlijk wel een visgeur, maar ruikt fris. Bewaar rauwe vis en rauwe zalm daarom ook goed gekoeld in de koelkast bij 4 °C, sluit goed af en bewaar het niet te lang voor consumptie.

Rauwe zalm eten als je zwanger bent

Zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand kunnen beter geen rauwe vis eten. Sushi en gerookte zalm vallen daar ook onder. Het goed verhitten van deze producten is een manier om het wel eetbaar voor deze risicogroep te maken.

Waarom wordt gezegd dat zalm gezond is?

Zalm is gezond omdat het goede vetzuren, waaronder omega 3 bevat. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om minimaal 1 keer per week vis te eten. Het liefst vette vis, zoals zalm. Bovendien kun je er de lekkerste gerechten mee maken.

Zalm als vette vis

Zalm is gezond omdat het vette vis is. En dan niet omdat het vet is na het bakken, maar omdat het van nature vet is. Vet heeft je lichaam nodig, het is een belangrijke brandstof. Vet zorgt er daarnaast voor dat je vitamine A, D en E binnenkrijgt. De omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Vetpercentage en zalm

De reden dat zalm zo vet is is dat de zalm gewoonlijk heel veel energie nodig heeft om de rivier stroomopwaarts te zwemmen. Daar legt hij de eitjes op de plek waar hij geboren is.

Zo bestaat de Koningszalm soms voor wel vierentwintig procent uit olie. Dit percentage neemt steeds verder af naarmate de afstand die de zalm aflegt op de rivier.

Vissoorten in het algemeen kan je opdelen in drie soorten vetgehalte:

– Magere soorten (0-2 gr vet)
– Medium vette soorten (2-10 gr vet)
– Vette soorten (10 gr vet)

Zalm behoort tot de laatste categorie en is daarmee een vette vissoort. Er zit namelijk 12 tot 15 gram vet in een moot zalm van ongeveer 100 gram. Hiervan is 2,5 gram verzadigd vet en maar liefst 10 gram onverzadigd vet.

De voedingswaarde van 100 gram rauwe gekweekte Atlantische zalm

Energy: 932kJ or 224kcal

Nutrients:

Fat: 16g
Saturated fatty acids: 3g
Trans fatty acids: 0g
Protein: 20g
Cholesterol: 80mg
Sodium: 39mg
Carbohydrates, in total: 0g
Protein: 19.2g

Vitamins:
Vitamin A: 26µg
Vitamin D: 10µg
Riboflavin: 0.11mg
Foliate: 7µg
Vitamin B12: 3.5µg

Minerals:
Calcium: 15mg
Iron: 0.3mg
Selenium: 30µg

Interesse gekregen in onze zalm? Kijk hier voor al onze opties

Vis eten is in het algemeen gezond

Het eten van vis, met name vette vissoorten zoals paling, makreel, zalm, haring, tonijn en sardines, heeft een positief effect op de gezondheid. In het algemeen wordt aangeraden om minstens eenmaal per week vis te eten omdat dit de sterfte aan hart- en vaatziekten vermindert. Dit geldt zeker voor de mensen in risicogroepen.

Rauwe of gerookte zalm kopen?

Als consument kunt bij de supermarkt, viswinkel of online webshops prima terecht voor rauwe, koudgerookte of warmgerookte zalm.

Wilt u grootverpakkingen kopen? Ga dan naar de groothandel in de buurt.

Voor het kopen van rauwe zalm per pallet kunt u terecht bij ons verkoopteam. Neerlandia Urk is specialist in de verwerking en verkoop van zalm. Neem gerust contact op, we helpen u graag.

Neerlandia

Neerlandia