Zalm aan het zwemmen

Pacifische zalm vs Atlantische zalm

Waarschijnlijk denk je bij zalm aan woest stromende rivieren waar zalm tegen de stroom in zwemt. Maar dat is niet altijd het geval, want die beelden komen vooral uit Alaska en zijn van de Pacifische zalm. Een heel andere soort is bijvoorbeeld de Atlantische zalm.

Als verwerker en leverancier aan de groothandel zijn we enthousiast over zalm. Daarom zetten we graag wat verschillen en feiten op een rij.

Wat is Atlantische zalm?

Atlantische zalm is een verzamelnaam voor alle zalmsoorten die met name in de Noord-Atlantische Oceaan gevangen worden en heeft de Latijnse naam Salmo salar. Soorten die onder de Atlantische zalm vallen zijn:

Europese zalm. Europese zalm is een andere naam voor Atlantische zalm. Atlantische zalm en Europese zalm zijn verschillende namen voor hetzelfde.
Ierse zalm is iets korter en heeft een meer gedrongen bouw. Naast de Noorse zalm is deze meer rood-roze van kleur.
Schotse zalm.
Noorse Zalm
IJslandse zalm, is door de afstand langer onderweg naar Nederland en daardoor ook minder lang houdbaar.

Kenmerken van Atlantische zalm:
Zalm heeft een donkere streep van de neus naar de staart. Bij Atlantische zalm is deze gemagnetiseerd net zoals in een kompas.

Pacifische zalm

Deze zalm is afkomstig uit de Pacifische Oceaan. Die oceaan wordt ook wel Grote Oceaan of Stille Oceaan genoemd. Deze zalm heeft de Latijnse naam Oncorhynchus nerka. Een bekende sort die hier onder valt is de Alaska zalm. De vijf soorten die getypeerd worden als ‘Alaskazalm’ zijn:

  • King Salmon (Chinook salmon) In Canada wordt de zalm Chinook genoemd en in het Amerikaanse Alaska wordt het Koningszalm genoemd.
  • Sockeye. Deze wordt ook zwarte kokanee zalm, rode zalm of blauwrugzalm genoemd
  • Coho
  • Pink en Keta (Chum salmon).

Kenmerken van Pacifische zalm
Bij Pacifische zalm zit het magnesiet in de schedel. Dat werkt als een kompas en zo kan de zalm navigeren.

Het verschil tussen Atlantische zalm en Pacifische zalm

De Atlantische zalm gaat niet allemaal dood na het paaien en gaat soms weer terug naar zee.

De Pacifische zalm gaat wel dood na het paaien. De zalmen herkennen het water uit hun thuisrivier en zwemmen vervolgens duizende kilometers de river op. Onderweg wordt een deel opgegeten door beren. De beren nemen de karkassen mee het bos in waar ze de zalmen rustig kunnen opeten. Een deel laten ze liggen en wordt opgegeten door vogels en insecten. De rest gaat rotten en verdwijnt in de grond. Op die manier zorgen ze er voor dat stikstof uit zee in de wouden terecht komt. Dat zorgt er voor dat de wouden in Canada vruchtbaar zijn op de plekken waar zalm sterft.

Pacifische of Atlantische zalm kopen?

Ben jij een inkoper van zalm en ben je op zoek naar één of meerdere pallets zalm? Neem dan contact op met het verkoopteam van Neerlandia Urk. Of kijk hier voor meer informatie!

Neerlandia

Neerlandia