Wat is meischol en waarom wordt het zo genoemd?

meischol header

Schol is een ovale platvis die het hele jaar door wordt gevangen in onder andere de Noordzee. Het is één van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Nederlandse vissers in de Noordzee bezitten een derde van het Europese vangstquotum voor deze soort. De schol leeft op de zeebodem en eet weekdieren en wormen. Scheermessen en zagers zijn levende voedselsoorten voor schol die goed zijn voor de dikte en de smaak. Deze soorten leven in de bodem, net als schol. Maar wat onderscheidt meischol van gewone schol?

Je kunt de Noordzee schol herkennen aan de bruine huid met karakteristieke Oranje stippen.
In de wintermaanden is de schol mager doordat de vis al zijn energie gebruikt voor het maken van eitjes. Vanaf mei begint de vis weer vleziger te worden en de smaak is dan op zijn best. Dit fenomeen wordt Meischol genoemd. Stichting Visserijdagen Urk veilt jaarlijks het eerste kistje meischol. De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen.

Schol opgemaakt met ijs, citroen en tijm

Hoe herken je echte meischol en is goldbutt hetzelfde?

Schollen van de beste kwaliteit herken je aan een goede slijmlaag, mooie, rode stippen, heldere ogen en rode kieuwen. Echte meischol kun je herkennen doordat de schol dikker is dan in de koude maanden. In de zomermaanden heeft de schol 20 tot 30 procent meer visvlees ten opzichte van de wintermaanden. In Duitsland staat dit fenomeen bekend als Maischolle. Goldbutt is een andere benaming voor schol in het algemeen.

Waarom smaakt het vanaf juni nog lekkerder?

Meischol

Schol is sowieso erg lekker en zit boordevol met gezonde vitamines en mineralen. De eerste twee maanden van het jaar is de paaitijd van de schol. Dan zit er minder visvlees aan en bevat de vis veel kuit. Er wordt in die tijd bewust minder op schol gevist. Vanaf mei wordt de schol weer lekker dik waardoor de vis voller van smaak is. Daarom heet de lekkere schol in deze periode meischol. Schol is het dikst in de maanden juni tot en met september.

Scholmarkt in Europa

Schol is in Europa een populaire vissoort die we vaak op het menu zien bij restaurants. In het zuiden van Europa wordt de schol geserveerd als filet en in het Noorden van Europa is ook de panklare schol erg populair. Panklare schol is schol waarbij de kop en de vinnen verwijderd zijn. Neerlandia is sinds de oprichting in 1972 gespecialiseerd in het maken van deze producten en levert deze zowel aan groothandels als aan supermarkten door heel Europa.

Is schol gezond?

Uit onderzoek is gebleken dat elke week vis eten de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Vis bevat de Omega-3 vetzuren DHA en EPA. Dit zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Daarom is het belangrijk om dit via onze voeding binnen te krijgen. Bron

Andere belangrijke voedingsstoffen die in vis zitten zijn eiwitten, verschillende vitamines en mineralen. Vitamine A is bijvoorbeeld goed voor de ogen en huid. Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden. B12 helpt bij processen zoals de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen en een goede werking van ons zenuwstelsel. Jodium en Selenium zijn goed voor de schildklier en ijzer is nodig voor ons bloed en zenuwstelsel. Bron

Schol is een matig vette vissoort en bevat een rijke verscheidenheid aan voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen die gunstig zijn voor ons hele lichaam.

Omega 3 voedingswaarden

Hoe moet je schol bakken?

Op Urk is het gewoon om schol te frituren. Maar je kunt schol op veel verschillende manieren klaarmaken, bijvoorbeeld in de oven, op de grill of in de koekenpan met een beetje boter. Het visvlees heeft een fijne structuur waardoor het bereiden van schol enige aandacht vergt. De baktijd van schol is kort, dus blijf er wel bij.
Je kunt schol ook pocheren of er lekkerbekjes van maken. Daarvoor kun je zelf een bloembeslag maken van zelfrijzend bakmeel en koolzuurhoudend mineraalwater.

Kies je voor panklaar, filet, gepaneerd of hele meischol?

Bij de visboer kun je hele schol kopen of losse filet. Je kunt de visboer vragen om de schol schoon te maken, maar je kunt dit ook eenvoudig zelf doen. Snijd de kop eraf, knip de vinnen weg en maak de buikholte goed schoon. De staart kun je laten zitten om de vis aan om te draaien. Hele schol kun je het best grillen of bakken. Gewoon op de huid, niet eerst door het bloembeslag halen.

Filets zijn erg lekker als je ze paneert. Spoel de vis eerst af met koud water en dep het droog met keukenpapier. Bestrooi de filets eerst met bloem, dompel ze daarna onder in geklutste eieren en haal ze als laatst door gekruid paneermeel. Vervolgens kun je ze bakken in de pan of in de oven.

Duits recept: Maischolle nach Finkenwerder Art

Finkenwerder Art is één van de meest beroemde gerechten in Noord-Duitsland. Het is vernoemd naar het dorp Finkenwerder, dat oorspronkelijk bewoond werd door vissermannen.

Wil je dit gerecht zelf klaar maken? Voor vier porties heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 4 schollen van ongeveer 300 gram
 • Versgemalen peper en zout
 • 40 gram bloem
 • 150 gram ontbijtspek
 • 2 uien
 • Een biologische citroen
 • 3-4 el zonnebloemolie of boter
 • Een paar takjes dille
Duits schol recept
 1. Spoel de schollen af onder de koude kraan. Dep ze droog en wrijf ze in met peper en zout. Bedek de schollen met bloem. Schud het overschot er voorzichtig af.
 2. Snijd het ontbijtspek in reepjes en de uien in ringen. Was de citroen in heet water en snijd in acht partjes.
 3. Verhit de olie of boter in een grote pan. Voeg de reepjes ontbijtspek toe en bak ze tot het vet weg is. Haal het ontbijtspek uit de pan en houd het warm.
 4. Bak de uiringen in de pan tot ze goudbruin van kleur zijn. Haal de uien uit de pan en hou ze warm samen met het ontbijtspek.
 5. Bak de schollen 15 minuten aan beide kanten in het spek (en ui) vet tot ze goudbruin van kleur zijn. Voeg een beetje olie of boter toe als er niet genoeg vet is.
 6. Spoel de dille af en dep droog.
 7. Strooi het ontbijtspek en de uien over de schollen. Garneer ze met de citroenpartjes en takjes dille.
 8. Serveer de schol met gekookte aardappels en een salade

Waar kan je meischol het best kopen?

Schol leeft op de zeebodem, daarom kan de smaak van schol per bodemsoort verschillen. De schol uit de Noordzee is bijzonder smaakvol, betaalbaar en gezond. Neerlandia Urk ligt dichtbij de Noordzee, daarom krijgen wij elke week verse schol direct van ons eigen visserijschip. De tijd tussen de vangst en de verwerking is daarom erg kort, en wij waarborgen dat de schol gevangen wordt met respect voor de natuur en milieu.

Met dank aan jarenlange ervaring en moderne verwerkingsmethoden is Neerlandia Urk de juiste leverancier voor schol. Niet alleen omdat de kwaliteit van onze vis gegarandeerd is, maar ook omdat wij initiatieven ondersteunen op het gebied van duurzaam beheer van de visgronden. Daarbij is Neerlandia Urk betrokken bij allerlei gunstige, maatschappelijke ontwikkeling. Dat is vis met een goede smaak en een goed gevoel. Kijk op deze pagina met ons schol assortiment voor meer informatie.

Viskotter Z-300

Levering aan de groothandel en supermarkten

Neerlandia Urk levert internationaal verse en gevroren Noordzee vis aan diverse groothandels en supermarkten in allerlei soorten en maten verpakkingen. Wij beheren de hele supply chain vanaf de vangst tot aan de levering aan de supermarkt. Oftewel, vertically integrated supply chain. Neerlandia verwerkt schol tot eindproduct voor de consumenten in bijvoorbeeld NorthSeaBest kleinverpakking.

North Sea best zak

Neem voor meer informatie contact op met ons sales team

Neerlandia

Neerlandia