Waarom zijn de koudere maanden de beste tijd voor inktvis?

Inktvis opgemaakt met ijs en citroen

Inktvis is een soort ongewerveld zeedier dat behoort tot de familie van de inktvissen (koppotigen), waartoe ook octopussen en zeekatten behoren. Hij komt overal ter wereld voor in warme en gematigde wateren, en wordt vaak gevangen voor zijn zachte, smaakvolle visvlees.

De inktvis heeft een lang, cilindervormig lichaam met een mantel, die het belangrijkste deel van het lichaam vormt, en een kop die met een smalle nek aan de mantel is bevestigd. Hij heeft acht armen, die bekleed zijn met zuignappen, en twee lange tentakels, waarmee hij zijn prooi vangt.

De vis is een zeer intelligent wezen, waarvan is aangetoond dat het complex gedrag vertoont, zoals probleemoplossing en leren. Het is ook een snelle zwemmer, dankzij zijn straalaandrijving, waarmee hij zich door het water voortbeweegt.

Inktvis is wereldwijd een populaire zeevrucht, en wordt vaak geserveerd in gerechten als calamari, sushi en ceviche. Het bevat veel eiwitten, weinig vet en veel essentiële voedingsstoffen, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen van alle leeftijden.

Waarom is inktvis gezond?

Inktvis bevat veel eiwitten, weinig vet en veel essentiële voedingsstoffen, waardoor hij een gezonde keuze is.

Een van de belangrijkste voordelen van inktvis is dat het een uitstekende bron van eiwitten is. Eiwit is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in ons lichaam en helpt bij de opbouw en het herstel van weefsels, de productie van hormonen en enzymen, en het behoud van gezonde spieren en botten. Een portie gekookte inktvis van 3 ons bevat ongeveer 16 gram eiwit, dat is ongeveer een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene.

Inktvis is ook vetarm, met slechts 0,5 gram vet per portie van 3 ons. Dit maakt het een geweldige optie voor mensen die proberen een gezond gewicht te behouden of die een vetarm dieet volgen.

Naast het hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte is inktvis ook rijk aan essentiële vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van vitamine B12, die belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen, en bevat ook veel selenium, een mineraal dat het immuunsysteem helpt ondersteunen.

Verder bevat inktvis veel omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart. Omega-3 vetzuren helpen ontstekingen te verminderen, verlagen de bloeddruk en verminderen het risico op hartziekten en beroertes.

Kortom, inktvis is een gezond en heerlijk visgerecht dat kan worden gegeten als onderdeel van een evenwichtige voeding. Zijn hoge eiwitgehalte, lage vetgehalte en rijke scala aan essentiële vitaminen en mineralen maken het een goede keuze voor mensen van alle leeftijden.

Interesse? Kijk hier voor al onze mogelijkheden

Wanneer kan je het beste inktvis vangen?

Een van de beste tijden om inktvis te vangen is tijdens de wintermaanden, wanneer het water kouder is en de inktvissen actiever zijn. In de meeste delen van de wereld zijn er in de winter meer inktvissen, waardoor het een ideale tijd is om te vissen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de getijden bij het vangen van inktvis. Inktvissen bevinden zich vaak in ondiep water dichtbij de kust, en de getijden kunnen een aanzienlijk effect hebben op hun gedrag. Wanneer het hoog tij is zwemt de inktvis dichter bij de oppervlakte.

De beste tijd om inktvis te vangen hangt af van een aantal factoren, waaronder het seizoen, het tijdstip van de dag en de getijden.

Geïnteresseerd?

Neerlandia Urk levert internationaal inktvis aan diverse groothandels en supermarkten. Wij beheren de hele supply chain vanaf de vangst tot aan de levering aan de supermarkt. Oftewel, vertically integrated supply chain.

Op het Youtube kanaal van Neerlandia zijn ook videos te zien over de verschillende processen binnen het Neerlandia Urk. Hieronder is een Youtube Short te vinden over inktvis:

Neem contact op

Neem voor meer informatie contact op met ons sales team

Neerlandia

Neerlandia